Van onze Rabbijnen, deze week Rabbijn Groenewoudt

Pesach komt eraan!

Pesach nadert. In de reeks van bijzondere sjabbatot die aan Pesach vooraf gaan, zijn we nu al bij sjabbat parà. Wij lezen over de rode koe. Deze koe was instrumenteel voor het verkrijgen van spatwater. Water dat op gezette tijden op onreine mensen moest  worden gespat waardoor zij rein werden. En aangezien alle joden rein moesten zijn voor Pesach om het Pesach-offer te kunnen eten en de ceremonie wel twee weken kan duren, is het de hoogste tijd om de rode koe in herinnering te roepen.
Voor ons betekent het ook dat met het lezen over de rode koe en het aankondigen van rosj chodesj dat Pesach snel nadert. En dat wij ons moeten voorbereiden. Onze voorbereiding ziet er vaak zo uit: tickets boeken, koffers pakken en genieten van een volledig verzorgde vakantie in een kosher l’Pesach ressort. Een soort omgekeerde uittocht. Al die mensen die Pesach elders vieren, wens ik alvast een fijne jomtov toe en behouden weer terug.
Voor wie thuis blijft, breekt er een tijd aan van schoonmaken, opruimen en meter voor meter de strijd tegen het chameetz winnen, aan. En, weet u, als het eenmaal Pesach dan is alles weer gebeurd. Een fijn vooruitzicht.
Voor iedereen geldt echter dat dit alleen maar een gedeelte van de voorbereiding zou moeten zijn. Niet alleen maar koffers of de stofzuiger gepakt, er is meer werk aan de winkel.
Want over enkele weken zitten wij allemaal aan de seider. Dan zitten we met elkaar om tafel en hebben de gelegenheid om aan de hand van de haggada over onze ontstaansgeschiedenis te leren, spreken, discussiëren. En alleen dan wordt de seider een bijzondere avond. En daarvoor moeten we ons ook voorbereiden. 
Er bestaan letterlijk duizenden hagaddot in alle mogelijke talen en op alle mogelijke niveaus. Voor ieder wat wils. Maar die moeite moeten we wel doen. Het wordt langzamerhand tijd de haggada uit het stof te halen om haar beter te bestuderen. Of u nu de seider geeft of aan zit, man of vrouw, jong of oud bent. Iedereen kan bijdragen aan een geslaagde seider avond, door zich van te voren te verdiepen in de vele mooie en interessante verklaringen op de haggada.
Laten we die voorbereiding van Pesach niet over het hoofd zien.
Ik wens u allen alvast een fijne, goed voorbereidde, Pesach toe!
Rabbijn H. Groenewoudt

Comments are closed.