Van onze Rabbijnen, deze week Rabbijn Groenewoudt

een nieuwjaarswens.
Dit is alweer de laatste keer dat ik in deze nieuwsbrief mag schrijven in 5777. Ongetwijfeld heb ik u vorig jaar rond deze tijd een gelukkig en gezond jaar toegewenst. En dat meende ik toen ook oprecht. En dus voel ik me gerechtigd om u nu te vragen: en hoe was uw jaar? En uiteraard geeft u mij allemaal een ander antwoord. Gek eigenlijk, want  we hadden allemaal de zelfde goede bedoelingen vorig jaar rosj hasjana en wensten elkaar allemaal het beste toen. Toch is het niet voor iedereen even goed of slecht. Terwijl we wel de zelfde sjofar hoorden en de zelfde ne’iela hebben geoord. En dat komt omdat het niet zo simpel werkt. De wereld van Hasjeem is ingewikkelder dan dat.  Iedereen wil wel het zelfde, maar niet voor iedereen is het zelfde het beste.  Een voorbeeld: de Tora zegt: Er zullen altijd armen blijven, zodat de rijkere hen kunnen helpen met tzedaka. Toch willen wij allemaal niet bij de armen horen, sterker nog na iedere broodmaaltijd zeggen we dat: ‘laat ons niet aangewezen zijn op de goede gaven van andere mensen’. Dus Hasjem maakt de een rijk om de ander te helpen, Wij zijn liever bij de helpers dan bij de ontvangers – logisch. En dus: hebben wij van al dat moois dat wij dit jaar hebben gekregen  ook inderdaad andere geholpen?   We vroegen om rijkdom – maar hebben wij vervolgens met dat geld ook gedaan wat Hasjem van ons vroeg? Dat wordt allemaal meegenomen in het G’ddelijk besluit over 5778. eigenlijk best wel ontzagwekkend, die feestdagen! Dus als ik u met mijn hele hart een goed jaar wens, hoop ik ook dat u deze gedachte meeneemt. Maak goed en op de beste manier gebruik van alles wat u in 5778 van Hasjem krijgt.
Ik wens  u allemaal een keteiwa wechatiema towa.

Comments are closed.