SOPA COLUMN

Over…een goed geslaagde dagtocht

Afgelopen 27 juni was het weer zover. Om 9.30 vertrok onze joodse gemeente voor de jaarlijkse dagtocht. Ditmaal voerde de reis  via het sfeervolle Gooi en de prachtige Veluwe naar het pittoreske Elburg.

Daar aangekomen werd eerst gezamenlijk de lunch gebruikt. Iedereen kreeg kosjere broodjes naar keuze in een etablissement in het centrum van Elburg.

Dat gebeurde nadat we eerst allemaal de achterkant van de sjoel hadden gezien. Want daar aan die eeuwenoude hoofdstraat van Elburg ligt een ijzeren smeedhek met daarboven op de tekst Bewet elokim neilech beragesj, in het huis van hashem lopen wij met ontzag.

Na deze lunch bezochten wij het joodse museum van Elburg. Dat museum is onlangs bekroond met de prijs van beste kleinste museum in ons land. Die prijs heeft dit museum dan ook helemaal verdiend. Topper van dat bezoek waren de  quilts van ons voormalige lid Marlène Sanders- de Hasset. Op een twintigtal doeken  staan taferelen uit Tenach, de Midrasj en de Kabala. Reisleider Shmuel Katz had meer dan een uur nodig om het verhaal te vertellen wat bij deze prachtige doeken hoort. (Meer over de ze tentoonstelling: via de link.

Sommigen brachten ook een bezoek aan het Beth Hachaim van Elburg. Deze begraafplaats ligt, omgeven door lommerrijke prachtige groene bomen, op een verhoging aan de rand van het dorp. De takken spreiden zich als een canapé over de graven.

Vervolgens reed de kampioen van de dag onze chauffeur ome Willem het gehele gezelschap naar het haventje van Elburg waar werd ingescheept voor een rondvaart over de randmeren. Uiteraard werd ook toen de inwendige mens niet vergeten. Aan boord was er  volop gelegenheid om te genieten van het uitzicht, te nasjen en bij te sjmoezen.

Na afloop van deze tocht werd weer  koers gezet naar Amsterdam. Dit maal ging de reis via de groene velden vlakten en bossen van Zuidelijk Flevoland.

Uiteraard dient zo een prachtige dag in sfeer te worden afgesloten bij broodje Meyer en dat hebben we ook gedaan. Tijdens de maaltijd stonden we ook even stil bij ons geliefde lid Salomon de Jong zl. die ons onlangs ontvallen is. Salomon ging altijd mee met de activiteiten van de Sopa. Zijn aandenken zij tot zegen, tehee nafsjo tseroera bitsror hachajim.

Uw Sopa heeft geen tijd voor een zomer reces. Uiteraard zijn we volop bezig voor u allen een prachtige herfst in te plannen.

Tot ziens heel spoedig,

Namens uw Sopa

Rabbijn Shmuel Katz

Comments are closed.