Een zeer bijzondere sjoeldienst in het JCC

Op ingaande 26 Ijar 5705 – 8 mei 1945 capituleerde Nazi-Duitsland. Internationaal wordt op die dag het einde van de 2e Wereldoorlog herdacht. Sinds enige jaren wordt dit in Israël, Amerika en een aantal Europese landen met een speciale sjoeldienst gedaan. Dit jaar willen we voor het eerst ons hierbij aansluiten. 

Daarom organiseert de NIHS samen met de European Conference of Rabbis (CER) aanstaande zondagavond (ingaande 26 Ijar-21 mei) een speciale dienst.

Waarom nog een dienst zult u vragen?

Natuurlijk besteden wij allen heel veel aandacht aan de 4 mei en jom hasho’a herdenkingen, maar het is ook belangrijk om stil te staan bij deze datum. Deze joodse datum werd een nieuwe bladzijde geopend in de geschiedenis van het joodse volk. Een bladzijde waarin weer gebouwd werd en waar gelukkig ook het woord Israël met grote letters geschreven stond.

Daarom doet Amsterdam mee met dit internationale initiatief en hebben wij hier deze dienst om 20.00 uur in het JCC georganiseerd. Een dienst waar u allen van harte bent uitgenodigd.

Chazan Nethanel Illowitsky zal voorgaan tijdens de dienst, waarin behalve het reguliere middag- en avondgebed (Mincha en Ma’ariw) ook Tehillim zullen worden gezegd en onze voorzitter D. Brilleslijper en rabbijn N. Groenewoudt het woord zullen voeren.

Ook wordt een Jizkor gezegd voor degenen die zijn omgekomen. Speciaal zullen daarbij de Amsterdammers worden genoemd, die sneuvelden in mei 1940.

Na afloop is iedereen uitgenodigd voor een hapje en een drankje.

Rabbinaat en Bestuur NIHS

Comments are closed.