Cursus “Journey for the Soul”

Cursus Journey for the Soul”

In deze onstuimige tijden is het versterken van onze identiteit van cruciaal belang. Eten, drinken, uitrusten en naar sjoel gaan zijn niet voldoende. Om ons Joods vlammetje brandend te houden is intellectuele en emotionele verdieping noodzakelijk. Ons volk staat wereldwijd bekend als volk van het boek. JLI, the Jewish Learning Institute, is een in New York gestationeerde organisatie, die wereldwijd in ruim 500 locaties identieke cursussen op academisch niveau verstrekt door lokale vertegenwoordigers. De cursus die binnenkort van start gaat, heet “Journey for the Soul” Spiritueel, emotioneel en praktische benaderingen van het leven, de dood en het hiernamaals. Ben je nieuwsgierig naar de mysterie van het leven en van na het leven, heb je een dierbare verloren, of denk je na over de toekomst? Deze cursus richt zich op de filosofische, praktische en emotionele aspecten. Zie onderstaande Engelse tekst voor een gedetailleerde omschrijving van de cursus. Wanneer:    Woensdagavond 11 november en 5 dinsdagavonden vanaf 17 november van 20.00 uur – 21.30 uur  in het Joods Cultureel Centrum onder leiding van rabbijn Zwi Spiero.

Kosten:       € 60,- exclusief studieboek
€ 110, – kortingsprijs per echtpaar
€ 18,- studieboek

Voertaal:      Nederlands, maar studieboek is in het Engels Aanmelden en meer informatie: spiero@nihs.nl of 06-52328065

Course Overview

What is a soul? Where does it go after it departs this world? Do Jews believe in heaven and hell? Can souls communicate with us from the afterlife? How does reincarnation work?

Journey of the Soul explores the mysteries surrounding the spiritual dimension of our existence—our destiny that continues even after we’ve shed our earth-bound body suit. We examine the transition of the soul into the hereafter, the kinds of legacies that are valued even after we’ve forsaken this earthly existence, and the accompanying emotional journey and rituals that help the soul and those closest to it prepare for its new reality.

Besides for providing answers to life’s biggest questions, Journey of the Soul will inspire you to remain focused on the parts of life that really matter; it will assist you in becoming more in touch with yourself, with your soul, and with your spiritual dimension; and it will help you discover a newfound relationship with your loved ones who are no longer here with us in body.

Course Outline

  1. LIFE What is a soul? Is it possible to expire before our time is up? Is death painful for the soul? How does Judaism define life? How do we reconcile Judaism’s emphasis on the here and now with the eternality of the soul?
  2. PREPARATION Are there benefits to aging? What matters most in life? Realizing that we only live once, what is the best way to utilize the time we have left?
  3. TRANSITION What happens to us when we die? Are souls able to communicate with us from heaven? Do our loved ones in heaven still care about us? What is the significance of the rituals associated with burial? How do these rituals assist the soul’s transition into the afterlife?
  4. AFTERLIFE What is reincarnation? How exactly does it work? Does Judaism believe in ghosts and spirits? Does everyone go to heaven ?
  5. MOURNING Once the soul is in heaven, is it possible for it ascend to new spiritual heights? What can we do to assist the soul in the afterlife? This lesson explores the emotional, spiritual, and practical steps of the grieving process and explains how we can benefit the soul once it’s already in the hereafter.
  6. THE END GAME What is the final destination on this voyage? Is death permanent? Does Judaism believe in resurrection? Is it possible that we may one day be reunited with our loved ones?

 

Comments are closed.