In memoriam: oud chazan Uriel Moskovits ע”ה

In Israel overleed onlangs  oud chazan Uriel Moskovits.  Uriel was chazan in de Lekstraat sjoel van 1968 tot 1972.

Zijn nog steeds zeer geliefde en gewaardeerde vader Ben Tsion Moskovits   ע”ה overleed in dat jaar kort voor Rosj Hasjana. Daardoor was er niemand die aldaar in de dienst kon voorgaan. Uriel heeft toen gehoor gegeven aan het verzoek om de plaats van zijn vader in te nemen. Hij heeft dat met veel plezier en overgave gedaan. Uiteraard was het geen sinecure om op stel en sprong naar Amsterdam te verhuizen.

Uriel bleek volkomen bekend met  het Nederlandse chazanoet, het oost Europese chazanoet en de composities van zijn vader. Hij wist keer op keer zijn gehoor aan zich te binden met zijn prachtige tenor. Wij herinneren ons nog de prachtige en grote Lekstraat sjoel in volle glorie met Uriel vooraan bij de amoed hechazan, terwijl hij de kehilla leidde in de tefilla op de Jamim Noraim.

In 1972 verhuisde Uriel andermaal, het gezin settelde weer in Bne Berak. Na zijn vertrek zette zijn jongere broer Mosje Moskovits שיחי’ de familie traditie gedurende een aantal jaren voort.  De overledene laat een vrouw achter, 3 kinderen,  klein- en achterkleinkinderen. Zijn kinderen en kleinkinderen zetten bovendien de chazanoet traditie van de misjpoche voort. Wij wensen de gehele familie maar speciaal zijn in Amsterdam woonachtige zuster Aviva Keesing – Moskovits en haar (klein) kinderen heel veel sterkte toe.

Rabbijn S. Katz

Comments are closed.